Maatregelen rond COVID-19. Meer info

IMGA0155

Milieubewuste teelt

Op ons familiaal fruitbedrijf werken we geheel volgens de principes van milieubewuste teelt. Het uitgangspunt hierbij is duurzaamheid. Daarnaast staat zorg voor bodem en milieu centraal. Onze pijlers zijn: een duurzame, economisch verantwoorde bedrijfsvoering, waarin producten van een optimale kwaliteit geproduceerd worden.

Om de schadelijke plaaginsecten onder controle te houden, sparen we hun natuurlijke vijanden en laten dus met andere woorden een biologische bestrijding toe. Door met de natuur samen te werken, kunnen we alzo beroep doen op vele van nature aanwezige nuttige insecten, zodat we vaak niet meer moeten behandelen tegen bepaalde plaaginsecten.

Om deze nuttigen te lokken, planten we hagen rondom onze percelen. Dit levert niet alleen extra schuilplaatsen voor hen op; het zorgt ook voor instandhouding van de biodiversiteit. Aanvullend zaaien we ook nectarrijke bloemenmengels in. Die zijn zeer geliefd bij onze solitaire bijen, die we extra voortplantingsmogelijkheden geven via ons groot bijenhotel. Verder werken we al jarenlang samen met verschillende imkers die hun bijenvolken graag bij ons huisvesten: een mooi voorbeeld van een win-win situatie -> duizenden bijen helpen bij de bestuiving van onze fruitbloesems en de imker oogst heerlijke fruithoning!

IMGA0158

Daarnaast bieden we actief nestkastgelegenheid voor 7 torenvalken! En met resultaat, want jaarlijks houden ze bij ons nest en vanaf half mei kunnen we de rondvliegende jonge valkjes spotten. In samenwerking met vrijwilligers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) worden de jongen geringd en opgevolgd. Hun gegeerde prooien zijn o.a. veld- en woelmuisjes, wat belagers zijn voor onze fruitbomen.

We hebben al een mooie opsomming gegeven van ons natuurbeschermende maatregelen, maar hier stopt het niet voor ons. Wil je graag nog meer vernemen van onze manier van werken en wat er allemaal bij komt kijken vooraleer die blozende appel in je fruitschaal ligt, dan kan je ons contacteren voor een bedrijfsbezoek. Je kan je vragen ook stellen tijdens één van onze activiteiten die je terugvindt op onze Facebookpagina. Of je kan jezelf laten onderdompelen in de fruitwereld en je opgeven als kandidaat fruitplukker als je vrij bent in september en oktober.

Torenvalk vierkant

Lees je graag nog enkele artikels over ons bedrijf, dan kan je op de volgende linken doorklikken:

TV reportage van PlattelandsTV over LemBiFruit: https://www.plattelandstv.be/videos/countrylife/onstv-november-2019

Appelseizoen 2019 van start gegaan: onze lekkere Sissired appelen: https://atv.be/nieuws/nieuwe-oogst-appelen-van-uitstekende-kwaliteit-video-83047

deelname aan Dag van de Landbouw 2016: www.hln.be/regio/ranst/-veel-m...